Αισθητική Οδοντιατρική

Όψεις πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης κατασκευάζονται από πολύ λεπτή στρώση ολοκεραμικού υλικού (πορσελάνη) και συγκολλούνται στην προστομιακή (μπροστινή) επιφάνεια των προσθίων δοντιών με σκοπό τη βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης του χαμόγελου. Για την κατασκευή τους απαιτείται τρόχισμα του επιφανειακού στρώματος της αδαμαντίνης (σμάλτου) του δοντιού, λήψη αποτυπωμάτων και κατασκευή των όψεων στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο. Πρόκειται για μια έμμεση τεχνική αποκατάστασης που ολοκληρώνεται σε 2-3 συνεδρίες.

 

Όψεις ρητίνης

Οι όψεις ρητίνης κατασκευάζονται από σύνθετη ρητίνη, άμεσα στο στόμα στου ασθενούς, σε μια συνεδρία στο ιατρείο. Η σύνθετη ρητίνη ουσιαστικά είναι το υλικό που χρησιμοποιείται στα αισθητικά (“λευκά”) σφραγίσματα.

Με τις όψεις μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα και το σχήμα των δοντιών, να αλλάξουμε ελαφρώς τη θέση των δοντιών στο φραγμό, να αποκαταστήσουμε δόντια με ρωγμές/μικροκατάγματα, καθώς επίσης και να κλείσουμε διαστήματα μεταξύ των δοντιών σε περιπτώσεις αραιοδοντίας.

 

Η ρητίνη και η πορσελάνη έχουν διαφορετικές ιδιότητες και συμπεριφορά ως υλικά αποκατάστασης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες οι τεχνικές ανεξαρτήτως, για όλους τους ασθενείς. Για την επιλογή της σωστής τεχνικής που να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ασθενούς ώστε να επιτευχθεί το κατάλληλο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, πρέπει να προηγηθεί κλινική ή και ακτινογραφική εξέταση και συζήτηση μεταξύ θεράποντος και ασθενούς.

Λεύκανση

Η λεύκανση αποτελεί τη λιγότερο επεμβατική μέθοδο βελτίωσης της αισθητικής του χαμόγελου. Πρόκειται για μια απόλυτα αντιστρεπτή διαδικασία, κατά την οποία δεν πραγματοποιείται καθόλου αποκοπή των οδοντικών ιστών.  Με τη λεύκανση αλλάζει ο χρωματικός τόνος αποκλειστικά των φυσικών δοντίων, ενώ το χρώμα των ήδη υπάρχουσων προσθετικών αποκαταστάσεων δεν επηρεάζεται.

 

Η λεύκανση μπορεί να πραγματοποιηθεί με 3 τρόπους:

  1. σε μια συνεδρία στο ιατρείο
  2. στο σπίτι με τη χρήση εξατομικευμένων ναρθήκων, οι οποίοι κατασκευάζονται στο εργαστήριο μετά τη λήψη αποτυπωμάτων στο ιατρείο και χρησιμοποιούνται από τον ασθενή στο σπίτι ακολουθώντας τις οδηγίες του θεράποντος
  3. συνδυασμός των παραπάνω μεθόδων

 

Για την ιδανικότερη τεχνική λεύκανσης για κάθε περίπτωση, προηγείται συζήτηση μεταξύ θεράποντα και ασθενούς.

 

 

Αξίζει να τονιστεί ότι της διαδικασίας λεύκανσης πρέπει να προηγηθεί κλινική ή και ακτινογραφική εξέταση για την εντόπιση πιθανών οδοντιατρικών/στοματικών προβλημάτων και καθαρισμός των δοντιών, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για τη θεραπεία λεύκανσης είναι η ύπαρξη υγιών οδοντικών και περιοδοντικών ιστών και υγιούς στοματικής κοιλότητας γενικότερα.

Καλέστε μας